Објективно из угла Сврљижанина!

Србија данас обележава Дан државности

Србија данас обележава Дан државности – у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донет Сретењски устав. Овај дан као државни празник слави се од 2002. године. 🇷🇸

Србија данас свечано обележава Дан државности, празник који слави кључне догађаје у историји земље. Овај важан датум, 15. фебруар, симболизује два значајна тренутка у борби српског народа за слободу и независност.

Први српски устанак, који је започео баш на данашњи дан 1804. године, представља почетак отпора против отоманске власти и симболизује храброст и одлучност српског народа у борби за ослобођење.

Сретење 1835. године такође је клjučни momenат у српскоj историjи, када је donet Сретењски устав. Овај догађаj представља први покушаj стварања модерног уставног поретка у Србиjи, обезбеђујући одређене грађанске слободе и права.

Од 2002. године, Дан државности Србије службено је прaзнован као национални празник, пружајући прилику свим грађанима да се поносе богатом историjом своје земље и да одају почаст храбрости и одлучности своjих претходника у остваривању националних циљева. 🇷🇸

Повезано