Објективно из угла Сврљижанина!

Да ли је време за корекцију локалних финансијских издвајања у Сврљигу?

Општина Сврљиг већ годинама издваја значајна средства за подршку младим брачним паровима, незапосленим породиљама, студентима завршних година, ученицима средњих школа, ђацима првацима, као и за ђачку кухињу и субвенције за пролаз на наплатној рампи…

Ова локална подршка има за циљ да помогне различитим категоријама становништва и олакша им живот у мањим срединама.

Међутим, у светлу све већих издвајања на републичком нивоу, као што су новчани подстицаји за родитеље новорођених беба које обезбеђује Република Србија, поставља се питање да ли је потребно да локална самоуправа дуплира те износе. Локални буџет је ограничен, и можда би било разумније да Општина Сврљиг престане са одређеним издвајањима у ситуацијама где је Република већ обезбедила значајне субвенције.

Ово би се могло односити и на финансијску подршку за студенте завршних година, за коју Република такође нуди средства, чиме би се избегло преклапање и омогућило да се локални буџет усмери на друге потребе.

Ово ће највероватније бити и репорука Владе и Државне ревизорске институције (ДРИ) да се избегне преклапање финансијских издвајања на локалном и републичком нивоу, како би се ефикасније управљало буџетским средствима и како се не би правили прекршаји током календарске године.

Корекцијом ових издвајања, Општина би могла боље управљати својим финансијама и истовремено пружати адекватну подршку оним категоријама које не добијају значајна средства са републичког нивоа.

Да ли мислите да је време за промене у финансијској политици општине када је реч о овим издвајањима?

Повезано
Реконструкција, фото: Сврљижанин

Општина Сврљиг и Министарство културе заједнички финансирају реконструкцију Центра за туризам, културу и спорт

Општина Сврљиг и Министарство културе удружили су снаге како би подржали реконструкцију зграде Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг. За ову намену, издвојено је