Објективно из угла Сврљижанина!

Пети ,,Сајам зимнице” у знаку Међународног дана жена на селу

Сајам зимнице и здраве хране одржава се већ пет година у низу у  селу Црнољевица, надомак Сврљига, на путу ка Бабином зубу.

Ове године, као и четири претходне, ова манифестација организована је управо на Међународни дан жена на селу.

Улога жене у руралним срединама у Србији изузетно је важна, али потпуно невидљива, јер иако у обављању тешких физичких послова и преузимању обавеза не заостају за мушкарцима, само су 17.3 одсто жена власнице пољопривредних газдинстава. Куће у којима живе жене на селу су у 88 одсто случајева у власништву мушкараца, не поседују земљу у 84 одсто случајева и готово да не поседују средства за пољопривредну производњу.

На петом ,,Сајму зимнице” у Црнољевици боравио је и министар за бригу о селу Милан Кркобабић, али и други високи функционери из Владе Републике Србије.

Сајам су отворили домаћини, заменица председника СО Сврљиг Татјана Лазаревић, председник општине Сврљиг Мирослав Марковић и идејни творац ове манифестације – народни посланик Милија Милетић.

Пети Сајам зимнице, фото: М. Петровић
Пети Сајам зимнице, фото: М. Петровић

Милетић је том приликом поздравио госте из Београда, али и представнике других општина које уско сарађују са Сврљигом, а међу њима су: Власотинце, Књажевац, Бабушница, Житорађа, Димитровград и Куршумлија.

Настављамо борбу за бољи положај жена на селу. Захваљујем се свим женама које су се данас појавиле овде и изложиле своје производе. Не постоји ништа укусније, а ни здравије од хране коју припремају наше жене, наше домаћице, рекао је Милетић и осврнуо се на Међународни дан жена на селу који се током ,,Сајма зимнице” обележава такође у овом селу.

Повезано
Реконструкција, фото: Сврљижанин

Општина Сврљиг и Министарство културе заједнички финансирају реконструкцију Центра за туризам, културу и спорт

Општина Сврљиг и Министарство културе удружили су снаге како би подржали реконструкцију зграде Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг. За ову намену, издвојено је