Објективно из угла Сврљижанина!

Највећи европски паук виђен и у Сврљигу! ПОГЛЕДАЈТЕ ВУЧЈЕГ ПАУКА! (ФОТО)

Грађани који живе у сврљишком насељу Маговац јавили су нам да су приметили необичну врсту паука, то су и документовали и послали на наш мејл. 

Упорно смо радили на анализи, фотографије смо послали и познаваоцима ових ситних животиња и дошли смо до податка да се ради о вучјем пауку.  

Ово је први пут да се овај паук види и пронађе на територији сврљишке општине, међутим није да не постоји овде, већ се веома ретко виђа.

За вучјег паука се говори да је највећи европкси паук.

О ВУЧЈЕМ ПАУКУ

Вучји пауци (лат. Lycosidae), велика породица паукова којој припада 123 родова и преко 2 300 врста. Сви вучји пауци су ловци. Плен лове дању, тако да га прогањају док га не улове, док се већином ноћу скривају испод камења. Они из рода Trochosa активни су ноћу. Најпознатија врста је Lycosa singoriensis. Могу бити величине од 10 до 35 милиметара. Имају одличан вид, у свијету паука боље од њих виде само пауци скакачи и пауци ловци. Због дугих ногу изгледају већи, а одлични су и у камуфлажи и брзи.

Вучји пауци свој отров према људима користе само у случајевима самоодбране, а симптоми уједа су отоци, бол и свраб. Хране се кукцима, и сваки паук поједе дневно 5 до 15 кукаца. У Калифорнији је паук Pardosa ramulosa важан у сузбијању врста из породице Cicadellidae, који на гајеним биљкама могу проузроковати различите болести.

Већина вучјих паукова је сиве или смеђе боје, а мужјаци су мало мањи и тамнији од женки.

Повезано