Објективно из угла Сврљижанина!

Одржани локални избори у Сврљигу – Највише гласова освојила листа ,,Знамо се – Милија Милетић”

Изборна листа ,,Знамо се – Милија Милетић” освојила је највећи број гласова на локалним изборима у Сврљиг.

1. Знамо се – Милија Милетић – 2.714 / 42,28% / 12 мандата 
2. Александар Вучић – Сврљиг сутра (Ивица Дачић – СПС, Милан Кркобабић – ПУПС, Драган Марковић Палма – ЈС, др Војислав Шешељ – СРС, Милица Ђурђевић Стаменковиски – Заветници, Милош Вучевић – СНС) – 2.218 / 34,57% / 10 мандата
3. Група грађана ,,Покрет за спас Сврљига” – 698 / 10,87% / 3 мандата
4. Србија против насиља – Сврљиг – 252 / 3,93% / 1 мандат
5. Ми снага народа, проф. др Бранимир Несторовић – Сврљиг – 204 / 3,18% / 1 мандат

УКУПНО 27 МАНДАТА

Након изборних активности очекује се потврђивање одборничких мандата, након чега почиње да тече рок за формирање власти у Сврљигу.

КО ЋЕ И КАКО ФОРМИРАТИ ВЛАСТ

МОГУЋА КОАЛИЦИЈА: 

Природна коалиција била би најстабилнија прича са 22 одборника у којој ће учествовати УСС + СНС = 22 одборничка мандата.

(НЕ)МОГУЋЕ КОАЛИЦИЈЕ: 

Када је реч о можда немогућим и неприродним коалицијама – овако би изгледала:

СНС + ГГ ПОКРЕТ + МИ ГЛАС = 14 одборничких мандата
УСС + ГГ ПОКРЕТ = 15 одборничких мандата
УСС + СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА + ГГ ПОКРЕТ = 16 одборничких мандата
УСС + СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА + МИ ГЛАС = 14 одборничких мандата
УСС + СНС + ГГ ПОКРЕТ = 25 одборничких мандата 

З А Ш Т О  (Н Е) М О Г У Ћ Е   К О А Л И Ц И Ј Е:

* Српска напредна странка делује као странка из власти и готово је нереално да направи власт са покрет Бранимира Несторовића која изричито не подржава СНС и њихове коалицоне партнере, што је и реч са локалним покретом ГГ Покрет за спас Сврљига. 

* Уједињена сељачка странка и ГГ Покрет за спас Сврљига је мање нереална већина у скупштини, једина заједничка ствар их веже што су локалне приче – локал патриоте.

* Уједињена сељачка странка, ГГ Покрет за спас Сврљига и Србија против насиља би могла бити коалиција у случају да крену промене у Србији, да СНС изгуби Ниш – ова коалиција би била веома могућа.

* Уједињена сељачка странка, ГГ Покрет за спас Сврљига и покрет проф. др Бранимира Несторовића је немогућа, због међуљудских односа који су нарушени, бар се надамо. 

* Уједињена сељачка странка, Српска напредна странка и ГГ Покрет за спас Сврљига могли би да формирају власт са већином од 25 одборника где би оваква политичка групација била веома повољна по народ због међусобне контроле одборника и власти.

Како незванично сазнајемо, у току су преговори странака о формирању власти у Сврљигу, за шта је потребна већина од 14 одборника.

Постоје разне спекулације да ће у власт сви осим Уједињене сељачке странке и Србија против насиља, док са друге стране, по незваничним информацијама, власт је формирана и пре избора, само су се чекали резултати.

Повезано

Почела изборна тишина

18. јуна у поноћ почела је изборна тишина која ће трајати све до затварања бирачких места у недељу у 20 часова. Према Закону о избору