Објективно из угла Сврљижанина!

Вучић: Избори у овом тренутку нису решење, нисам рекао да желим да будем премијер

Председник Александар Вучић каже да не мисли да су у овом тренутку избори најбоље решење за нашу земљу. Мој посао као председника је да бринем о држави још неко време, нисам никада изговорио да желим да поново будем премијер, поручио је Вучић.

Вучић је, гостујући на ТВ Пинк, рекао да су наседници Скупштине на којој се расправљало о Косову и Метохији, покренули много важних ствари, као и да су “људи могли да виде ко је на озбиљан начин приступио тој теми, а ко није”.

“Ово друго је негде очекивано. Ја сам се само надао да ће макар моћи да подигну руку или притисну тастер који ће да буде исти бар по тој важној теми”, рекао је Вучић.

Указује да када смо могли на референдуму да замало одбијемо независно правосуђе, као и да се причало да се тиме крије завереничка теорија да се тиме гласа о промени Устава око КиМ, онда више ништа не може да га изненади.

“Лично сам уложио много енергије и труда, не можете да дођете на седницу и седите 22 сата у два дана да нисте припремљени, да нисте радили много и уложили труд и енергију”, навео је Вучић.

Истиче да су људи могли да виде колико је тешка наша позиција “не зато што је крив неко данас, не чак ни што је крив неко од јуче”.

“Тешка је ситуација ту деценијама. Са друге стране, сада је посебно тешка због рата у Украјини”, додаје Вучић.

“Ја сам се трудио да будем реалан и рационалан, да имамо објективан приступ, да говорим о миру, да говорим о неопходности очувања стабилности у региону, да кажем да морамо да се боримо за то да дођемо до решења, а не да остављамо све нашој деци”, нагласио је Вучић.

Указује да су “други искористили прилику да изнесу најтеже могуће оптужбе без било каквих показатеља и доказа”.

Цео перформанс у Скупштини био планиран

“Оно што је мене изненадило је да сам видео да је то све било припремано, то може неком лаику политичком ко није у том свету да изгледа спонтано”, навео је Вучић и додао да је апсолутно сигуран да је то све било испланирано.

“Видео сам како је цео перформанс био планиран, уствари жеља је била да они у том тренутку говоре, оптужбе ме за издају, а да мени не пруже прилику да одговорим. Зато ми нису дали да одговарам када је завршио господин Обрадовић, онда су пошли сви ка мени, са жељом да се изазве инцидент”, рекао је Вучић.

Додао је да је то било негде око 14 сати, као и да су око 15 сати заказали велике протесте испред Скупштине.

“Онда је требало да се упада у Скупштину и да ствари иду на један другачији начин. Нису очекивали да ће неко да буде довољно упоран, мислили су да ће бити паузе и да после тога седница не би била настављена”, рекао је Вучић.

Истиче да нису били у парламенту уједињени у очувању наших виталних националних интереса.

“Сви ми имамо различито виђење које је то најважније државно питање, али није то важно, политичке разлике су ок. Суштина је у томе да они имају само један циљ, а то је како оборити СНС и мене као лидера, а других ствари то нема”, нагласио је Вучић.

Не мислим да су у овом тренутку избори најбоље решење

Говорећи о Бриселском споразуму, Вучић је истакао да је у парламенту 190 пута негативно поменут Бриселски споразум, а он као кривац. “Ниједном није поменуто ко је потписао Бриселски споразум”, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је оно што се догодило у парламенту значајно нарушило односе СНС-а и СПС-а.

Ништа се неће догодити преко ноћи, али оно што се догодило је значајно нарушило наше одное, а ту има ствари о којима нећу да говорим, рекао је Вучић.

“Разговарао сам јуче и данас са Дачићем, и сутра ћу да се видим са њим, не мислим да су у овом тренутку избори најбоље решење, поштујемо ту политичку партију, али знамо да у тешким временима можемо да се ослонимо само на себе”, рекоа је Вучић.

Рекао је да није важно ко је кога позивао, као и да не треба да правимо шпанске серије.

Покушаћемо да до 2025. просечна пензија буде 450-460 евра, а плата 1000 евра

Председник Србије је изјавио да ће Влада Србије покушати да до краја 2025. године подигне ниво просечних пензија на 450 до 460 евра, а да просечна плата буде 1000 евра.

“Ми смо испали неправедни према пензионерима, јер пензије нису пратиле плате. Наша намера је да до краја 2025. просечна пензија буде најмање 450 до 460 евра, покушаћемо да плата буде много већа и да дође на ниво од 1000 евра. Сасвим извесно да ће садашња просечна плата да буде 740 евра. Када се присетите оних 329 евра када сам постао председник Владе 2014. године то јесте велики напредак, само што ми Срби не волимо да причамо о напретку. Зато морамо да радимо више”, рекао је Вучић.

Додао је да је децембарско и јануарско увећање пензија од 20,8 одсто највеће до сад и да је рекорд постигнут и када је реч о платама војника, јер су оне увећане за 25 одсто.

“Војницима је увећана плата 25 одсто, то се никада није десило у историји и то је највеће повећање икада”, рекао је Вучић.

Наглашава да се мора радити и у грађевинском сектору, али да ту има ту проблема због раста еурибора, због којег се људи све теже одлучују да узму кредит.

На питање зашто осим њега нико не говори о литијуму, Вучић је рекао да је главни разлог страх, јер се сви плаше за своју каријеру.

“Постоје бројни интереси који су то спречавали. Не заборавите колико су новца ту уложили и разни Рокфелери и многе друге организације коко би нас убедили у лаж да ћемо бити једина земља која ће да експлоатише литијум. Да би се испоставило да ћемо бити једина земља која то не ради”, рекао је Вучић и додао да сада и Немачка ископава литијум на сопственој територији.

Према његовим речима, “ми смо једини испали глупи, у целој причи”, и да смо тако успорили сопствени развој за пар година.

“Уместо да не искористимо ту компаративну предност у региону. Ништа од тога нисмо успели да урадимо и нисмо успели ту прилику да искористимо”, истакао је Вучић.

На питање да ли ће Србија успети да искористи Жагубицу, највеће налазиште злата у региону, Вучић каже да постоји и веће налазиште од Жагубице и да су рудници веома значајни за Србију.

“Они највише доприносе расту БДП-а. Рудници су живот, један Мајданпек је био на ивици потпуне катастрофе и апсолутне беде. А данас је међу четири до пет градова са највишим просечним платама, зато што су рудници поново подигнути”, рекао је Вучић.

Наглашава да је тешко убедити људе да је то тако, јер је тешко супротставити се антикампањама.

“Ја сам навикао да говорим оно што нико неће. Нисам добио ни један политички поен, могао сам само да га изгубим. Ја сам поносан што сам председник Србије и што сам представник српског народа”, закључио је Вучић.

Очекујем још већу ескалацију ратних сукоба у Украјини

Вучић је изјавио да у наредним месецима очекује још већу ескалацију ратних сукоба у Украјини.

”Очекујем да након пошиљке тенкова, који ће донети промену на ратиште, јер се ипак ради о најбољим тенковима на свету, Челинџер, Леопард… Дакле, очекујем да се након тога одобри одлука о слању Ф-16 авиона на украјинску страну, што ће довести до неконтролисане ескалације сукоба”, рекао је Вучић у интервјуу за телевизију Пинк.

Он је додао да очекује још лоших вести, које ће се одразити и на живот људи у Србији.

”Зато је важно да све ове наше уже интересе оставимо по страни, у оквиру наредних неколико месеци и да покушамо да сачувамо нашу земљу, јер резервну немамо”, рекао је Вучић.

Извор: Танјуг, РТС, РТВ
Повезано

Почела изборна тишина

18. јуна у поноћ почела је изборна тишина која ће трајати све до затварања бирачких места у недељу у 20 часова. Према Закону о избору