Објективно из угла Сврљижанина!

Већа транспарентност и брже издавање грађевинских дозвола

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић изјавио је данас да ће конверзија уз накнаду права коришћења у право својине над грађевинским земљиштем бити укинута изменама и допунама Закона о планирању и изградњи највероватније до априла или маја.

Весић је у изјави за агенцију Танјуг рекао да је у току јавна расправа о Нацрту измена и допуна Закона о планирању и изградњи, која ће трајати до 20. фебруара, додавши да је циљ, пре свега, да се обезбеди већа транспарентност и смањење корупције у издавању грађевинских дозвола.

Он је објаснио да овај документ предвиђа и увођење краћих рокова за издавање дозвола, омогућавање нових инвестиција и повећану заштиту природних и заштићених културних подручја.

Министар је рекао да нису тачне примедбе да ће укидањем Закона о конверзији уз накнаду, држава остати без милијарди евра од накнаде, додавши да конверзија није донела никакве позитивне ефекте држави, али је, са друге стране, заустављен развој приближно 5.000 локација.

Према његовим речима, на великом броју локација ће почети да се гради, што ће омогућити више радних места и више пореза на имовину, а тиме и бржи развој земље.

Нацрт измена поменутог такона предвиђа и увођење е-Простора и брже издавање грађевинских дозвола и сагласности за струју, воду и друго од институција, навео је министар и додао да ће овим документом бити заштићени и инвеститори и грађани.

Он је предочио да Нацрт измена и допуна поменутог закона предвиђа и да сви објекти морају да буду бесплатно прикључени на постојећу инфраструктуру, а посебно на водовод, канализацију, гасовод и даљинско грејање.

Према његовим речима, локална предузећа неће имати право да наплаћују цену прикључка, већ ће се наплатити кроз услуге.

Предвиђено је и оснивање агенције за просторно планирање и урбанизам, која ће од Министарства преузети део надлежности, као и увођење главног државног урбанисте, додао је Весић.

Министар је напоменуо да ће све новоизграђене зграде, након ступања на снагу измена закона, морати да имају сертификат о енергетским својствима, а да ће за раније изграђене зграде бити прецизирани рокови за израду елабората за добијање енергетског пасоша.

Повезано