Објективно из угла Сврљижанина!

Седми Сајам зимнице и здраве хране на путу ка Старој планини: Белмуж и зимница у фокусу

На живописном путу ка Старој планини, у Сврљигу је одржана традиционална манифестација ,,Сајам зимнице и здраве хране” посвећена зимници, здравој храни и, наравно, сврљишком специјалитету – белмужу.

Овај догађај, који привлачи посетиоце из целе Србије, свечано су отворили председник општине Сврљиг Мирослав Марковић и народни посланик Милија Милетић. Поред њих, свечаности су присуствовали и председница СО Сврљиг Милена Станковић и њена заменица Татјана Лазаревић, помоћник председника општине Марко Миладиновић, као и заменик председника општине Младен Митић. Манифестацији су присуствовали и одборници из СО Сврљиг, међу којима су били Зоран Никодијевић и Славиша Матејић.

Посебну част указала је Андреа Хорват Кираљ, државни секретар у Министарству заштите животне средине, која је такође поздравила присутне и истакла важност промоције локалних специјалитета и очувања традиције.

Уз звуке фолклора и дружење на свежем ваздуху, посетиоци су уживали у дегустацији разноврсне зимнице и здравих домаћих производа, а посебан утисак оставила је припрема чувеног белмужа – специјалитета по којем је Сврљиг надалеко познат.

Добра атмосфера и дух заједништва обележили су ову манифестацију, која је постала неизоставни део културне понуде општине Сврљиг и региона Старе планине.

Повезано
Црква Сврљиг, фото: Сврљижанин

Данас је Спасовдан – ЦРВЕНО СЛОВО!

Данас се обележава Спасовдан, један од најзначајнијих хришћанских празника који се слави 40 дана након Васкрса. Спасовдан, или Вазнесење Господње, обележава се у част Христовог

Реконструкција, фото: Сврљижанин

Општина Сврљиг и Министарство културе заједнички финансирају реконструкцију Центра за туризам, културу и спорт

Општина Сврљиг и Министарство културе удружили су снаге како би подржали реконструкцију зграде Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг. За ову намену, издвојено је