Објективно из угла Сврљижанина!

Многобројне манифестације у Сврљигу током године: Да ли је време за смањење?

Општина Сврљиг позната је по великом броју манифестација и фестивала који се одржавају током целе године. Већ у јануару, Сврљиг започиње са традиционалном „Пихтијадом“ на Крстовдан, а на Богојављење се бирају најбоље пихтије. Ове манифестације су пропраћене и пливањем за Часни крст, прославама Бадњег дана, Божића и других верских празника који су временом постали значајне културне манифестације.

Током године, Сврљиг је домаћин многим догађајима, међу којима су: Дечји фестивал, Дани Гордане Тодоровић, Ликовна колонија, Видовдански турнир у малом фудбалу, као и спортски турнири у тенису, баскету, и малом фудбалу у местима попут Драјинца, Преконоге, Лалинца и Црнољевице. Највећи гастрономски фестивал, „Белмужијада,“ привлачи пажњу не само локалног становништва, већ и туриста из целе земље. Међу осталим догађајима су и „Јанијада,“ Сабор гајдаша, „Игра коло крај Тимока,“ „Нека живи село наше,“ „Рок хелм фест,“ „Михољски сусрети,“ као и нови „Хип хоп фестивал Сан дервен.“

Манифестације нису ограничене само на град, већ се у сваком селу током сеоских слава и заветина организују игранке које представљају својеврсне фестивале. Последња манифестација која је одржана у Црнољевици била је „Сајам зимнице и здраве хране,“ која је окупила велики број излагача и посетилаца.

Иако ове манифестације доприносе очувању културе и привлачењу посетилаца, многе од њих значајно оптерећују локални буџет. Поставља се питање: да ли је Сврљигу потребан оволики број фестивала и манифестација, или је можда време да локалне власти размотре могућност смањења или спајања појединих догађаја како би се постигла финансијска уштеда?

Шта ви мислите? Да ли је ово превелики број манифестација или је свака од њих неопходна за наш крај?

Повезано