Објективно из угла Сврљижанина!

Србија има довољно залиха у робним резервама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић потврдила је данас да су робне резерве пуне и да грађани Србије и привреда не треба да брину, поручивши да ће након истраге о махинацијама у робним резервама одговарати сви за које се покаже да су чинили злоупотребе.

Брнабић је, прликом обиласка радова на деоници пута Пролом Бања–Беговића гроб у Топличком округу, истакла да је најважније да домаће потребе увек буду задовољене, да будемо у том смислу потпуно безбедни, што, како је оценила, сада и јесте случај.

Она је предочила да су произвођачи и трговци, тражили нешто веће квоте за извоз, да се дозволи за месец дана извоз од 350.000 тона кукуруза и пшенице, док је држава дозволила 150.000 тона.

У том контексту, премијерка је најавила да ће у уторак поново одржати састанак са удружењем “Жита Србије”, како би се видело који су даљи кораци.

Брнабић је подсетила на то да је да Влада дозволила извоз за Албанију и Северну Македонију, али да у овом тренутку није ни приближно достигнут ниво извоза у односу на постигнуте уговоре.

Информисаћу се о томе да ли ту постоји проблем, ако држава може да помогне, транспортом или логистички. Свакако, гледаћемо да балансирамо, да испразнимо те силосе, али да у сваком тренутку будемо безбедни, поновила је председница Владе.

Према њеним речима, не постоји бојазан и Србија свега има и превише, те је зато и дозвољен извоз, али уз квоте, како би све могло да буде контролисано.

Колико се и које робе чува код приватника и како се врши контрола, објаснила је она, зависи од врсте робе, а контролу врше Дирекција за робне резерве и одређена министарства.

Истовремено, одговарајући на новинарска питања, премијерка је поручила да је оцена Фридом хауса да је наша земља највише назадовала током прошле године, а Приштина највише напредовала срамна, јер је само прошле године на Космету за 20 одсто увећан број напада на Србе.

Брнабић је подсетила на то да је Србија, са друге стране, током 2021. завршила јавну расправу и привела крају процес измене Устава које обезбеђују потпуну самосталност тужилаштва и независност судства, при чему смо 16. јануара имали успешан референдум о томе.

Она је напоменула да је тог 16. јануара Приштина забранила Србима основно људско право – право гласа на референдуму, а након тога, 3. априла, и учествовање на изборима.

Премијерка је, говорећи о ситацији у нашој јужној покрајини, оценила да је ситуација комплексна, пре свега због понашања Приштине.

Приштина не жели да преговара. То је јасно Вашингтону, Бриселу, Паризу, Лондону, Берлину. Шта ће урадити тим поводом видећемо. Прошло је девет година од Бриселског споразума, немамо и даље ЗСО, а Приштина отворено каже да неће имплементирати Бриселски споразум и да он за њих не постоји, предочила је Брнабић.

Влада Србије ће, као озбиљна и одговорна влада која поштује међународне уговоре и споразуме, чекати да види шта ће урадити они који су супотписници тог споразума, пре свега ЕУ, објаснила је она и додала да тим поводом у Београду данас борави специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак.

Аутор: Влада Србије

Повезано