Објективно из угла Сврљижанина!

Преконога – смећем обасипана!!!

Село Преконога важи за један најистакнутији туристички драгуљ општине Сврљиг, зато што је баш у овом селу чувена пећина која је назив добила по селу – Преконошка пећина.

Ову пећину испитавали су и проучавали многи великани. Пећина је удаљена око 5 километара од Сврљига, на километар од села. Пећина се налази на око 700 метара надморске висине. У Преконошкој пећини је отривено праисторијско оруђе, на основу чега се закључује да су у њој живели пећински људи.

Међутим, ни то људима није свето па су баш нашли да у вртачама у подножју пећине и прелепих борића праве дивље депоније смећа. Разумемо да село нема где да истовари нагомилано ђубре, да локална самоуправа није успела да реши тај проблем и да ради на идеји како да се реши смећа из сваког села, али људи овим показују да постају све бахатији и повлаче непромишљене потезе.

На овај начин уништавају једну од најлепших туристичких локација у Сврљигу, одвлаче људе и туристе да посете Преконогу и нарушавају туристички амбијент сврљишке општине, а поготову свог села.

Решење сигурно постоји, само је потребно добро размислити где одложити смеће пре него што га тракторима довезете у вртаче које су исто једна реткост у овом делу Србије.

Ко зна шта су вртаче и чему служе, зна о чему пишемо.

Молимо све грађане Сврљига и Преконоге, јер на овој локацији не избацују ђубре само Преконожани, већ и сви остали који га немају где, да одвозе ђубре на депонију, према Књажевцу, или да га одлажу у контејнерима на излазу из села код Сврљига.

Јер ако ми не чувамо природу, нико је уместо нас сачувати неће.

Повезано