Објективно из угла Сврљижанина!

На Спасовдан не би требало обављати тешке послове

На Спасовдан се не ради никакав тежак посао, пошто је велики празник који, према веровању, може да спаси кућу од невоље, а децу од болести. Поштован је веома и у предхришћанском времену, а традиционално је изузетно цењен и поштован у доба цара Душана. Сматра се да није случајно што је чувени Душанов законик обнародован 1349. на Спасовдан, а на исти празник и допуњен 1354. године.

Према народном предању, тог дана се спасио Бог од рђавих људи и отишао – вазнео се – на небо, а остала је и прича да је Бог побегао на небо од злих и неваљалих људи. Ово је веома срећан дан, када све ваља започињати.

Од давнина је Спасовдан, као дубоко укорењена светковина у народу, пролећни празник сточара и земљорадника. Сматра се веома срећним варовним даном када све ваља започињати и зато се зове још Спасовље.

Повезано
Црква Сврљиг, фото: Сврљижанин

Данас је Спасовдан – ЦРВЕНО СЛОВО!

Данас се обележава Спасовдан, један од најзначајнијих хришћанских празника који се слави 40 дана након Васкрса. Спасовдан, или Вазнесење Господње, обележава се у част Христовог

Врбица, фото: М.М.

Обележен дечји празник Врбица

У Сврљигу је током викенда, тачније у суботу, обележен један од лепших дечјих празника – Врбица, или Лазарева субота.  Обележавању овог празника претходила је литија