Објективно из угла Сврљижанина!

Држава чини све да се стабилизује тржиште пелета

Државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Лакићевић изјавио је данас да Влада Србије и ресорно министарство раде све што је могуће како би се стабилизовала ситуација на тржишту пелета, указавши на то да пелета није било готово нигде, док држава није почела да се бави овим питањем, а цене су расле свакодневно.

Лакићевић је подсетио на то да су донете Уредба о ограничењу висине цена и одлука о забрани извоза, те да су инспекције свакодневно на терену.

Ситуација није потпуно стабилна, али радимо све да обезбедимо довољне количине и данас пелета сигурно има више него почетком лета, рекао је Лакићевић.

Према његовим речима предузимају се сви кораци да се обезбеде додатне количине сировог дрвета и ЈП „Србијашуме“, уз подршку Војске Србије, која помаже у крчењу шумских путева на територији општина Лебане, Брус, Књажевац, очекује да се још више стабилизује тржиште и да око 110.000 домаћинстава у Србији, колико се процењује да користи овај енергент, лакше дође до пелета.

Он је додао да је истовремено тражња за пелетом повећања за око 30 одсто у односу на прошлу годину и најавио да ће контроле бити настављење.

Инспекције су на терену све време, до сада су координисане контроле биле у 81 локалној самоуправи, код 297 стоваришта, продајних места, фабрика пелета, прилазних путева, приватних плацева, пијаца. Од тога је код 227 субјеката утврђено да поседују сву документацију. Код оних код којих су утврђене неправилности, а њих је за сада више од 60, поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка и заплењена је роба, истакао је Лакићевић.

Извор: Влада Србије, фото: Michal Křenovský, pixabay.com

Повезано