Објективно из угла Сврљижанина!

Ко нам је крив што је Нишевац једина туристичка дестинација…?

Нишевац се свим силама промовише као једина туристичка атракција и локација у Сврљигу. Свим средствима информисања пуца се на то да је Нишевац једино место где долазе туристи и где има нешто ”паметно” да се види. До јуче је тај исти Нишевац био сасвим нешто супротно ономе што се представља сада у јавности и исти ти су га представљали у том не тако лепом светлу.

Интернет портал Сврљижанин не жели да на било који начин деградира Нишевац, омаловажи мештане и само село, јер заиста мислимо да је лепо место и треба више улагати у његов развој. Близу је Сврљигу, пролази железничка пруга кроз то село и има још многих других предности. Градиће се визиторски центар и то је лепо, а да ли мештани Нишевца то желе? Да ли је неко са њима одржао јавни збор да се договоре око тога? Имају свог амбасадора у Сврљигу, гледали смо га и у политичким спотовима, он треба бити спона између мештана и власти, а није. И да питамо још, да ли имате нормално водоснабдевање? Да ли имате добре путеве? Да ли се снег чисти по приоритетима? Да ли….

Но, да се вратимо теми. Ко има највећи бенефит од промоције Нишевца као једине туристичке локације у Сврљигу? И ту није крај питањима. Зашто државне установе раде у корист неке групације (појединца) која има за циљ само личну промоцију? Шта је село за све те године имало користи од тога? Колико је смештаја изнајмељно, продато сира, јаја, других пољопривредних намирница или сувенира?

Па поставља се питање да ли Сврљиг нема шта да понуди туристима?

Нишевац је лепо село, има лепих локација, али имамо и Копајкошару – пећину Самар, водопаде, имамо Периш и Пандирало – јединствено у овом делу земље, имамо Попшицу која је пребогата водом, тамо се налази и термални базен који може у будућности постати бања, имамо Пирковац где је лоциран најпознатији манастир у земљи и где живи и ради познати игуман Варнава, имамо Лабуково где постоји новоизграђени манастир Спасовдан, али и локација која може бити и те како занимљива туристима – засад стабала под именом 7 Југовића. Имамо и друге локалитете, на улазу у Нишевац Тимакум Маиус од кога се одустало, из не знамо ког разлога, имамо остала села, а имамо и Сврљиг о коме се веома, веома мизерно и мало говори, а има доста тога што може да понуди.

И да, за крај, на прошлогодишњем општинском календару нагледасмо се фотографија из Нишевца, па предлажемо да Сврљиг промени име у Нишевац, боље је, ваљда…

(Овај текст нема за циљ да увреди било кога из Нишевца или из било ког другог села, већ да пробуди свест код грађана о значају и других туристичких локалитета у сврљишкој општини).

Повезано
Црква Сврљиг, фото: Сврљижанин

Данас је Спасовдан – ЦРВЕНО СЛОВО!

Данас се обележава Спасовдан, један од најзначајнијих хришћанских празника који се слави 40 дана након Васкрса. Спасовдан, или Вазнесење Господње, обележава се у част Христовог

Реконструкција, фото: Сврљижанин

Општина Сврљиг и Министарство културе заједнички финансирају реконструкцију Центра за туризам, културу и спорт

Општина Сврљиг и Министарство културе удружили су снаге како би подржали реконструкцију зграде Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг. За ову намену, издвојено је