Објективно из угла Сврљижанина!

Центар за туризам, културу и спорт мења име у ЦТКС Сретен Петровић

Центар за туризам, културу и спорт ускоро ће понети име славног проф. др Сретена Петровића, човека који је оставио трага, био је српски филозоф, културолог и научник, редовни професор естетике Филолошког факултета у Београду.

Студирао је филозофију на Филозофском факултетету у Београду. Од 1969. године радио је на Филолошком факултету у Београду, где 1982. године добија звање редовног професора. Предавао је Културологију, Увод у естетику и Културну историју Срба. Докторску титулу добио је 1971. године за тезу о Шелинговој естетици, митологији и филозофији. Као гостујући професор предавао је и на Љубљанском универзитету (1975—1978), на Филозофском факултетету у Нишу (1971—1981), на Филозофском факултету у Београду, као и на Факултету драмских уметности у Београду, где је од 1985. до 1988. предавао Естетику. Био је члан AICA, главни и одговорни уредник часописа Етно-културолошки зборник, члан редакције Речника појмова из ликовне уметности при САНУ.

In memoriam: Sreten Petrović

За свој научни рад добио је признања: Веселин Маслеша у Сарајеву 1989. године, награду Савеза југословенских издавача 1989. године, Лаза Костић у Новом Саду 1997. године. Најзначајним његовим делом сматра се Културологија, издата у Београду 2000. године.

Сретен Петровић преминуо је 3. јула 2022. године у Београду.

Повезано
Реконструкција, фото: Сврљижанин

Општина Сврљиг и Министарство културе заједнички финансирају реконструкцију Центра за туризам, културу и спорт

Општина Сврљиг и Министарство културе удружили су снаге како би подржали реконструкцију зграде Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг. За ову намену, издвојено је